Mer Vettche i monitor!
Etter et festival- og konsertfylt fjorår slapp gutta sin første EP i mai 2024. Tre av fem låter har rotasjon på NRK P3 og P1, og låten “Tusen biter” ble Ukas låt og dermed A-listet.
Gratulerer med veldig fin EP! Hvordan har slippet vært?
- Det har vært fantastisk å endelig slippe noe vi føler er et helt produkt. For første gang er ikke dette noe vi bare gjør for å samle opp låter, men noe vi har jobbet med lenge med EP i tankene fra start. Responsen fra fans og media har vært ellevill, og det er første gang vi er listet med TO låter på P3 samtidig. Vi merker at folk var glade for å få et komplett og større produkt denne gangen.
Kan dere fortelle oss litt om Vettche, hvem er dere, og hvordan endte dere opp sammen i band?
- Vi møttes for første gang via hverandres venner. Vegar Urstad og Øyvind Brandal ble introdusert til hverandre gjennom Ådne Rossavik, da Vegar og Ådne fant ut at de skulle spille inn en humorlåt hjemme hos Øyvind, fordi han hadde en PC med musikkprogram på. Dette resulterte i flere tullelåter. Da vi begynte på musikklinja på videregående møtte vi Lars Dahle på bass, Sofus Gauksås på trommer, Jørgen Westermoen på keys, etterhvert Orri Backman. Ettersom årene har gått og forskjellige livsveier er valgt etter videregående, har den naturlige kjernen blitt Øyvind, Lars og Vegar, med Sofus og Orri med på innspillinger og liveshows.
Vi er også nysgjerrige på bandnavnet deres – hvordan kom dere frem til det?
- Bandnavnet Vettche (som er dialekt for "vet ikke", red.anm.) er et resultat av vi ikke vi ikke visste hva vi skulle kalle oss. Noen av oss ropte frustrert «Vettche!!!!!». Først lo vi av tanken, men etterhvert likte vi klangen av det, og så ble Vettche navnet på bandet vårt.
Hvordan blir en låt til i Vettche? Hvem lager musikken, hvem skriver tekst? Lager dere musikk sammen hele bandet?
- Som oftest blir låtene til ved at en eller to av oss får en idé om et riff, en melodi eller noen enkle akkorder. Disse ideene kan ofte være stjålet fra andre sanger som noen av oss liker, og så feiltolkes de akkurat nok til at de blir noe eget. Disse spiller vi inn til en skranglete demo som ingen andre enn oss får høre, men som hjelper oss langt på vei til å jobbe videre med det i underbevisstheten – i dusjen, på toget eller lignende. Det er på dette stadiet at ofte Øyvind eller Ådne skriver en tekst som fungerer, men som er langt i fra ferdig. Etter dette tar det som regel veldig kort tid før låten kommer seg til 90 prosent ferdig. Da har vi har et par sessions og spiller inn bass, vokal, gitarer og synth. Så kommer detaljene og de siste tekstlinjene hvor alle bidrar med sitt for å få sangen til å føles detaljert, fyldig og interessant.
Hvordan vil dere beskrive musikken deres? Hva er den hemmelige ingrediensen som gjør at dere låter som dere?
- Den hemmelige ingrediensen i suppen vår er nok hvor lett den er. Vi satt lenge og grublet på dette spørsmålet. Kanskje det var koringer, melodiøs bass eller kanskje en tape casette-plugin vi bruker. Men vi fant ut at det må være at uansett hvor dype vi prøver å være, vil det alltid ligge en slags letthet i musikken som gjør den veldig sommerlig. Vi prøvde å skrive en vinterlåt en gang. Det var “Slippe alt eg har” og den ble til en av de mest sommerlige låtene vi har.
Angående tekst: Dere skriver jo på norsk. Var det et bevisst valg, eller ble det bare slik?
- Vi skriver nok på norsk fordi det er det som er enklest for oss. Øyvind som synger har dessverre ikke blitt frelst med en god engelsk aksent, og synes derfor det er lettest med norsk. For oss er det lettere å skrive tekster som treffer på norsk. I tillegg var det nok overgangen fra tullelåter til de litt mer seriøse låtene som gjorde at norsken forble. En tullelåt om en dugnad klinger ikke like godt på engelsk!
Den hemmelige ingrediensen i suppen vår er nok hvor lett den er.
Kan dere fortelle oss litt mer om innspillingsprosessen deres? Hva gjør dere selv og hvorfor?
- I alle år har alt av innspilling vært i våre egne kjellerstuer, stuer, hybler og soverom. Dette er nok aller mest fordi vi synes det er så gøy å få noe til å høres bra ut helt på egenhånd. Det mixes av Øyvind, men blir sendt til profesjonell mastering. Mest fordi vi vil få bekreftet at det høres ok ut før miksen fra soverommet sendes ut til streaming.
Har dere noen favoritter når det kommer til utstyr? Er det instrumenter, effektpedaler eller annet som alltid må være med live eller i studio?
- Vårt favorittutstyr må nok være gitarpedalen Zoom MS-50G. Den ble kjøpt for en billig penge på Finn.no for noen år siden og har vært med på hver eneste konsert siden. I denne lille grå dingsen har vi funnet alle lydene og effektene vi noen gang har trengt. Gitaristen bruker den på hver sang og stiller ofte inn forskjellige lyder for de ulike delene i sangen. Og etter å ha gravd langt ned i den mørkeste og dypeste nerde-delen av YouTube fant vi ut hvordan vi kan få den til å bytte lyder automatisk fra en Mac som styrer i bakgrunnen, noe den egentlig ikke er designet for å gjøre. Ved hjelp av en gammel Playstationledning og en MIDI-ledning kan vi lage de utroligste overganger i liveshowet! Vi bruker også Ableton til både produsering og til liveshow, og et par plugins fra Logic til ampsimulation og slike ting.
Er det andre norske band eller artister som dere hører mye på, og som inspirerer dere?
- Vi blir hele tiden inspirert av musikken rundt oss og vi viser ofte nye sanger til hverandre og finner deler som vi ønsker å stjele fra andre låter. For eksempel en intro, en basslinje eller en akkordprogresjon. Slike små detalj-inspirasjoner kan komme fra alle mulige slags sanger, artister, sjangre og språk som finnes blant Spotifys store katalog.
Andre artister vi blir ekstra inspirert av er norske indie artister. Boy Pablo har vært en stor inspirasjon for oss siden dag 1, og TØFL som allerede var godt etablert da vi begynte har hatt påvirkning på oss. Ka2 har vi blitt mer og mer inspirert av etter at vi flyttet til Bergen, og vi blir også alltid inspirert av de andre artistene vi har møtt og blitt kjent med på reisen, som Synne Sørgjerd, Bastian og Simen Steinklev.
Hvordan er planene videre for sommeren og høsten? Hva ser dere mest frem til?
- Akkurat nå og fram mot høsten er kanskje den mest hektiske perioden vi noen gang har hatt. Vi har utrolig mange baller i luften samtidig, men vi koser oss med det! Ny singel, merchslipp, Deluxe-versjon av EP og norgesturné er blant det som står på menyen fremover og vi gleder oss. Spesielt er turnéen det vi gleder oss mest til. Egne konserter har alltid vært det vi liker aller, aller best, når konsertrusen bare tar fullstendig overhånd. Denne gangen har vi virkelig tenkt til å gå all inn, med storslagent lyshow med custom lys, scene-props, og et grundig og gjennomarbeidet sceneshow. Vi er sikre på at disse kommer til å bli de sykeste konsertene vi har hatt noensinne. Gitaristen vår kommer også hjem fra ett år i forsvaret, så denne sommeren blir det full jobb og null ferie på gutta i Vettche.
Dropp fasaden! Det er mye lettere å opprettholde konsistent innhold på sosiale medier når man er seg selv
Dere er jo aktive brukere av både tiktok og instagram. Hvor stor bevissthet har dere rundt innholdet, og har dere det så gøy som det ser ut som?
- Vi bruker Tiktok og Instagram aktivt, både fordi det er gøy, men også fordi vi ser at det er en god måte å connecte med og øke publikummet på. Tiktok er ikke alltid like gøy å jobbe med i periodene før låtslipp fordi det finnes et press om å være konsistent med innholdet. Dette er greit i perioder, men ikke alltid like gøy når man er opptatte med andre ting enn å lage Tiktoks, hehe. Det gøyeste på sosiale medier er helt klart å annonsere nye ting og dele konsertbilder etter en god konsert!
Og helt til slutt: Har dere noen tips å dele for å lykkes på og med sosiale medier?
- Vårt beste tips til andre på sosiale medier er å være GENUIN!! Det er mye lettere å opprettholde konsistent innhold på sosiale medier om man bare dropper fasaden og er seg selv. Det er også lurt å bli flink til å knipse bilder hele tiden! Små og store begivenheter bør knipses og tas vare på, fordi alt kan bli til innhold. Dette er noe vi fortsatt jobber med, og det har vært spesielt vanskelig det siste året hvor vi har bodd såpass spredt, men det er superviktig til tørre perioder hvor det ikke skjer så mye.